#ShareCroatia and Molaris

#LikeCroatia and Molaris

Upozorenje
  • Nije uspjelo učitavanje XML datoteke
omisalj 02OMIŠALJ – nakon što se prođe „ulazna vrata" Krčki most, pred očima se pojavljuje Omišalj, smješten na 85 metara visokom brijegu. Ovo mjesto ima prethistorijske temelje a njegov razvoj se može pratiti od liburnijskih i rimskih vremena, preko krčkih knezova Frankopana do danas. U prethistoriji na mjestu današnjeg Omišlja nalazila se gradina, a u srednjem vijeku na ovoj strateškoj točki bio je podignut utvrđeni kaštel „ad musculum". Kao i u drugim mjestima na otoku naj vredniji kulturno-povijesni spomenici vezani su uz sakralne ili njima pridodane objekte. U Omišlju valja spomenuti župnu crkvu iz XII stoljeća. U crkvi što je tijekom stoljeća dograđivana (u XVI st. nadograđena je kupola i izgrađen zvonik) nalazi se stari oltar s drvenim triptihom, rad venecijanskog slikara Jacobella del Fiorea iz XV. stoljeća.

Južno od zvonika koji gleda na trg nalazi se gradska loža iz XVI st. Koja je u prošlosti služila kao sudnica i za obavljanje svih javnih poslova. Na istočnoj strani trga nalazi se Kapela Sv. Jelene iz XV. stoljeća u kojoj se čuva ploča čiji tekst govori o gradnji vodovoda u rimskom gradu Fulfiniumu. Zanimljivi su i ostaci kaštela (turna) koji je bio u funkciji obrane grada, a sagradio ga je 1476. knez Ivan Frankopan.

U uvali Sepen nadomak Omišlja nalazi se starokršćanska bazilika iz V. stoljeća, po nekim izvorima najveća na Mediteranu. U neposrednoj blizini ovog sakralnog objekta, na lokaciji Mirine nalazi se pod zemljom i staro rimski grad Fulfinium.

Omišalj danas nudi hotelski i apartmanski smještaj te je poznato izletište. Uz aktivnosti vezane uz more, šljunčane, stjenovite i dijelom betonske plaže, tu su i ostali rekreativni i sportski sadržaji smješteni ispod drevnog gradića.